Kanuni Sultan Süleymanın Liderlik Sırları


Yaklaşık beş asır oldu bu dünyayı terk edeli… Bununla birlikte hâlâ gündemde koca sultan… Sadece yönettiği topraklarda değil, tüm dünyada, dostunun olduğu kadar düşmanının da kendisine hayran kaldığı bu muhteşem kişiliğin acaba ne gibi liderlik özellikleri vardı da, beş yüz yıldır hala gündemde?

Liderlik Açısından Mevlâna'nın Yedi Öğüdü


Mevlâna'nın meşhur Yedi Öğüdünü incelediğimizde, insanlarla iletişimde takip etmemiz gereken ana hatları görebiliriz. Bu öğütler sorumluluğunun farkında olan herkesi ilgilendirse de, sosyal açıdan farklı konumlarda olan insanlara farklı açılardan hitap eder. Bir annenin...

Hz. Muhammed'in Liderlik Sırları


İnsanlar neden liderlere ihtiyaç duyarlar? Çünkü yönetim bilimlerinin kabul ettiği gibi, ‘insanların büyük çoğunluğu, dışarıdan bir etki olmadan harekete geçmek istemez.’
Her şeyden önce insan, ihtiyaçlarına oldukça duyarlıdır. Güvenlik içinde, ihtiyaçlarını gidererek, ağır sorumluluklar ve zor görevler yüklenmeden yaşamak ister. Öte yandan, insanın bir amacı yoksa, birbiriyle çelişen duygu ve isteklerin arasında bocalar. Bu arada da kendini hayatına tat katacak bir şeyler peşinde koşarken bulur. Oysa hiçbir şey insanı, “İşte benim yaşam amacım bu!” diyebilmek kadar motive edemez.
Öncelikle lider, ‘Hayatımızın anlamını ve amacını söyleyecek’ kişidir. Bu amacı gerçekleştirirken hayatımız da anlam kazanacaktır.

Fatih Sultan Mehmet'in Başarı Sırları ve Liderlik Özellikleri



Fatih'in Askerî ve İdarî Vasıfları
> Fatih, büyük hayallerin ve geniş coğrafyaları fethetmeyi öngören hedeflerin insanıydı. Fatih Sultan Mehmed'in hedefleri hayalî değildi; zira yetişme tarzının, inancının ve yeteneklerinin verdiği güçle kendisine ve milletine güven duyuyordu.
> Fatih, büyük bir savaşçı ve eşsiz bir kahramandı. Savaş meydanında ordusunu geriden idare etmez, bizzat cenk eder ve at sürüp kılıç sallayarak askerlerinin başında mücadele ederdi. Belgrad muhasarası sırasında yaşandığı gibi askerlerin gevşekliğe ve ümitsizliğe sürüklendiği zamanlarda inisiyatifi eline alır, ölümü göze alarak öne atılır ve ordunun moralinin yeniden yükselmesini sağlardı.
> Keskin zekâsını kullanarak zaferle neticelenen savaşlar kazanıyor; ...

Hz. Ali'nin Liderlik Sırları


İslam tarihçilerine göre Hz. Ali tam anlamıyla erdem ve vefa örneği bir insandır. O dünyanın tüm toplulukları için idari, adalet, vicdan, yönetim, hitabet ve kişisel gelişim sahalarında örnek alınması gereken örnek bir insandır. İlme ve bilime verdiği değerle bilinir.

Turgut Özal'ın Liderlik Sırları



 Türk insanının tonton cumhurbaşkanı Turgut Özal, aktif siyasi yaşamı, yenilikçi tavrı, halktan görüntüsü ile akıllara yer etmiş bir politikacı. Fanatikleri olduğu kadar, eleştirenleri de yok değil elbette. Politik kararları ve bunları uygulayış şeklini bir yana bırakırsak, kim ne derse desin Türk halkının gördüğü en karizmatik, en sevecen, en nev-i şahsına münhasır ve en unutulmaz liderlerden biri o. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 45-46. hükümetlerde de başbakanlık yapmıştı. 13 Ekim 1927'de Malatya doğdu, 17 Nisan 1993'te Ankara'da cumhurbaşkanlığı görevini sürdürürken aramızdan ayrıldı. ...

Cengiz Hanın Sıra Dışı Liderlik Sırları


Herkesin yaptığını yapmayı bıraktığımız zaman, hep böyle gidenleri böyle gitmemeye doğru sürüklediğimiz zaman, eski köye yeni adet getirdiğimiz zaman hayata ve kendimize daha başka açılardan bakabiliriz. Kendi hayatımda da etrafımdaki özel örneklerde hep sıra dışılığın kazandırdıklarına şahit oldum.
Tarihteki önemli insanların başarılarının altında mutlaka bir sıra dışılık vardı. Mesela Cengiz Han tek başına tarihi değiştirken kendinden önce kimsenin yapmaya cesaret edemediklerini yapmıştı. İşte onlardan birkaçı: