Başarılı Liderlerin Liderlik Sırları



The Economist dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, liderlik için gerekli 10 özellik aşağıda sıralanıyor. Bu özelliklerin pek çoğu bir girişimi, özellikle herkese açık ticaret yapan bir organizasyonu yönetmede çok yararlı ve yardımcı özellikler. Şirketlerin yönetim şekilleri milletlerin başarısını, çalışanlarının ve müşterilerinin mutluluğunu belirler.


1- Sağlam ahlaki özellik: Eğer yöneticinin nitelikleri beklenilenin altındaysa, bu durum şirkete aynı şekilde yansıyacaktır. Bu şirketi belki iş dünyasının dışına itmeyebilir, fakat şirketin yetenekli insanlar için daha fazla para ödemek zorunda kalacağı anlamına gelir.
Nitelikli insanlar niteliksiz yöneticilere sahip olan organizasyonlarda çalışmak istemez.
2- Hoş olmayan kararları alma yeteneği: Şirketlerde şüpheli, belirsiz konularda birçok kararın alınması gerekir. Liderler çoğu zaman gerçeklerin ne olduğundan tam emin olmadan, hızlı şekilde anlaşmazlıklarla ilgili taleplerle baş etmek zorundadır. Düşman edinme riskini istemeyen ya da karar vermeden önce çok sağlam kanıtlar isteyen kişiler bu tür görevlere başvurmamalıdır.
3- Açıklık ve odaklanma: Bu iki özellik anlaşılması zor kararları vermek için gereklidir. Büyük bir şirkete liderlik etmek, karışık ve çok taraflı konularla hızlı şekilde başa çıkmak, çok büyük bir meydan okuma anlamına gelir. Karışık konulardan çok önemli noktalar elde etmek, etkili stratejiler geliştirmek için çok gereklidir. Bir lider aynı zamanda şirket              içinden gereksiz sesleri eleyebilmeli ve gerçekten soruna odaklanabilme yeteneğine sahip olmalıdır.
4- Tutku: En iyi liderler kendilerinden daha uzun süre yaşayacak imparatorluklar kurmak isteyen kişilerdir. Bu durum egolarını tatmin eden kişisel tutkulardan farklıdır. İyi liderliğin gerektirdiği bileşenler olan mükemmeliyetçilik ve acımasızlık girişimini gerektirir.
5- Etkili iletişim yetenekleri: Bu özellikler medya, analistler, hisse senedi sahipleri gibi dış dünyanın talep ettiği göreceli olarak yeni olan ihtiyaçlardır. Şirket lideri inandırıcı konuşmalar yapmalıdır. Bu her zaman bütün doğruları söylemek anlamına gelmez. Kitlelerini motive etmede önem taşır. Güven duygusu uyandırmayan ve samimi olduğunu hissettiremeyen liderler yapacakları görevi zor bulacaklardır.
6- İnsanları değerlendirme yeteneği: İnsan kaynaklarının gerektirdiği bu özelliğin önceden gelmesi gerekir. Hangi bölümde kimin daha iyi çalışacağına karar vermek, liderliğin gerektirdiği ana görevlerden biridir. Tepe görevler pek çok açıdan tecrübe kadar önseziyi de gerektirir.
7- Yetenek geliştirme ustalığı: Geleceğin liderlerini yetiştirmek için bu özellik gereklidir. İnsanlar liderlik sanatını kitaplardan değil, iyi bir akıl hocasından öğrenirler. Etkili liderler yalnızca yetenekli bireylerin nerelerde çalışacağına karar vermekle kalmamalı, aynı zamanda onların öğretmeni olmalılar. Bir organizasyonda bütün pozisyonlar için liderler yetiştirmenin yolu bundan geçer.
8- Duygusal olarak kendine güven: Yetenek havuzunu bir araya toplamak, kendi işlerinde sizin işinizde olduğunuzdan daha iyi olan insanlarla bir arada çalışma yeteneğini gerektirir. Ve bu insanları motive etmeniz ve onlara rehberlik etmeniz gerekir. Kendi peşlerinden gelenleri kıskanan liderler sadakat bulamazlar.
Ayrıca kendine güven, insanların kendi zayıflıklarını kabul ederek, yetersizlik hissetmeden yardım isteyebilmelerini sağlar. Başarılı liderler meslektaşlarının saygısını kaybetmeksizin Bundan sonra ne yapılması gerektiğini bilmiyorum diyebilmelidir.
9- Adaptasyon: Bu özellik, işler kötü gittiğinde çok önemlidir. Aksiliklere karşı ayakta durma esnekliğine sahip olma anlamına gelir. Bu, pazarda, tüketici davranışlarında ya da politik ortamda bir değişiklik şeklinde karşınıza çıkabilir. Bu özellik liderin önceden ihtiraslı bir şekilde savunduğu bir fikrin hızla terk edilerek, tamamen farklı bir yaklaşımın planlanmasını gerektirir. Buradaki ana faktör, yeniden şekillendirme yeteneğidir. Bir sorunu yeniden şekillendirmek, değişik açılardan bakıldığında başarı olarak görünebilir.
10- Cazibe: Cazibe, MBA kurslarında öğretilen bir nitelik değildir. Fakat çok az insan bu özellik olmadan zirveye tırmanabilir. Her ne kadar planlaması zor olsa da, biraz şans da yardım edebilir.

Hazırlayan: www.gencgelisim.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder