George Washington'ın Liderlik Sırları



George Washington 22 Şubat 1732'de ABD'nin Virjinya eyaletinde doğdu.
ABD'nin bağımsızlık savaşında etkin rol oynadığı için, ülkesinde tarihinin en önemli şahıslarından biri olarak kabul ediliyor. Amerika’nın ilk devlet başkanıdır.
Dört nesilden beri Virjinya'da yaşayan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
İngiliz kökenli büyük toprak sahibi olan babası Augustine Washington öldüğünde 11 yaşında olan George, ailedeki 10 çocuktan biriydi. Düzensiz ve kısa süren bir eğitimden sonra 14 yaşındayken haritacılığa heveslendi. 16 yaşındayken Batı Virginia' daki keşfedilmemiş bölgelerde yapılan bir keşif gezisine katıldı.
20 yaşına geldiğinde orduya muvazzaf olarak katılarak binbaşı rütbesiyle Virginia'daki dört askeri bölgeden birinin disiplin subaylığına getirildi. Virginia valisi 1753'te Fransızların bölgeden çekilmesini isteyen bir mesajı Fran­sız komutana iletmek üzere genç Binbaşı Washington'u görevlendirdi. Washington bu mesajı ulaştırmak için 800 kilometreden fazla süren bir yolu kayıkla, at sırtında ve yürüyerek zor şartlar altında kat etti. George Washington’un ilk başarısı böyle başladı. Aynı zamanda kahramanlık öyküsü de. Yıllarca Amerika’nın bağımsızlığı için en ön saflarında mücadele etti. Savaşlara, mücadelelere katıldı. İç çatışmaların odağında buldu kendini. Ama sabır ve azmiyle hepsinin üstesinden geldi.
Bu arada yıllar süren savaş ve çatışmanın getirdiği yorgunlukla birlikte Ocak 1759'da bir toprak sahibinin dul eşi olan Martha Curtis ile evlendi.


Başkomutan Washington
Washington 1775’te başkomutanlığa seçildi. Bu güç bir misyondu. Çünkü Amerika henüz koloniler halinde parça parçaydı. İç çekişmeler vardı. Ama George Washington tüm olumsuzluklara rağmen İngiliz donanmasının Boston limanını terk etmesini sağladı. Ardından İngilizlerin saldırdığı New York’u savundu. Yarı aç yarı tok kışın sert soğuğunda yarı çıplak ordusuyla işgalcilere karşı mücadele etti. Bir İngiliz karakolunu ele geçirdi. 1781’de İngilizleri bozguna uğrattı. Anlaşma yapıldı. Ardından siyasal yaşama geri döndü. Virginia delegesi olarak Philadelphia Anayasa Kurultayı'na ka­tıldı ve kurultay başkanı seçildi. Hazırlanan federal anayasayla Amerika Birleşik Devlet­leri oluşturuldu ve Washington ülkenin ilk başkanı seçildi.

30 Nisan 1789'da devlet başkanlığı görevini alan Washington, anayasada kabul edilen adaletli devlet yapısını oluşturmak ve bunun işlevliğini sağlamak için büyük çaba sarf etti. İnsan hakları güvence­ye alındı. Bu amaçla gerçekleştirilen ve 1791'de tamamlanan, günümüzde Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi diye bilinen İnsan Hakları Bildirgesi’ni oluşturdu. Washington'un bu ilk başkanlık döneminde bir­çok yasa çıkarılarak devletin temel organları, bakanlıklar, yargı sistemi ve vergi sistemi düzene koyuldu. Bu dönemde dış sorunlarla da karşılaşıldı. Ama, Washington’un liderlik dehasıyla bütün sorunları çözmeyi başarabildi.


George Washington 14 Aralık 1799’da boğaz enfeksiyonu sonucu vefat etti. Onun devlet yönetimi ilkeleri ışığında hala askeri ve devlet yönetimi sanatına dair makaleleri okunmakta ve okutulmaktadır. Özellikle başarı, sebat ve azimle çalışma üzerine yazmış olduğu makaleler üniversitelerde ve dünyanın dört bir tarafında elden ele dolaşmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder