Mehmet Öz'ün Liderlik Sırları


Prof. Dr. Mehmet Öz, 11 Haziran 1960'da babasinin görev yaptigi Cleveland'da dogdu. 1982'de Harvard Üniversitesi'ni bitirdi, 1986'da Pensilvanya Üniversitesi'nden tip doktoru unvanini aldi. Halen Columbia Üniversitesi Irwing Kalp Cerrahisi Profesörü olan Öz, ayrica ayni üniversitenin Tamamlayici Tip Programi'nin kurucusu.

Ayni zamanda yardimci kalp cerrahi gereçleri programini da yürüten Öz'ün kalp transplantasyonu, minimal girisimsel kalp cerrahisi ve saglik kontrolü üzerine arastirmalari var. Kardiyovasküler cerrahide robot programini ilk uygulayan doktor olan genç bilim adami, 1999 Davos Dünya Ekonomik Forumu'nda ‘‘Yarinin Lideri’’ olarak seçildi. 350'nin üstünde orijinal yayina, kitaplara, makalelere ve birçok patente sahip. CNN, NBC, ABC ve CBS'de birçok kez yer alan Prof. Öz 1996'da ‘‘Yilin Amerikan-Türk Adami’’ seçildi. 1968'lerde Michael de Bakey ve Denton Cooley'in basini çektigi ekipte yer alan ünlü kalp cerrahi Prof. Dr. Gerald Lemole'nin kizi Lisa Jane ile evli olan Mehmet Öz'ün Defne Nur, Arabella Sezen, Zoe Yasemin ve Oliver Mustafa adli dört çocugu var.

Ask acisi kalp krizini tetikliyor Yapay kalp ve robotla ameliyat devrimlerine imza atan Türk Doktor Mehmet Öz,  Kalp hastalarinin yüzde 50'si asksiz kalmis, çok asik olmus, askina karsilik bulamamis. Sevmek önemli. Bunu kaybedersek kalbimiz düsmeye basliyor. Kriz artiyor. ABD'de çok fazla kalp hastasi var. Yanlis besleniyorlar. Kizartma, et ve fast-food. Türkler de bu yolda. Klasik yemek aliskanligina dönmezsek gençler tehlikede. 16 Ocak'ta ilk kez robotla kalp ameliyati yaptim.


Hasta bir odada, ben bir odadaydim. En üzücü hasta karamsar olandir. Tedavisi imkansiz olan inanciyla iyilesebiliyor. Tıp tarihine adini altin harflerle yazdiran, kalp ameliyatlarinda çigir açan Dr. Mehmet Öz ile ABD'de görüstü Dünyada ilk kez yapay kalp naklini gerçeklestiren, robotla kalp ameliyati yapan ve 'sol karincik destek aygitini' (LVAD) gelistiren Doktor Mehmet Öz, kalp hastalarina önemli bir uyarida bulunarak, 'Kriz geçiren hastalarin yarisi, hayatlarinda hiç asik olmayan kisilerdir. Ya da karsiliksiz sevmislerdir' uyarisini yapti. Bir tür yedek kalp görevi gören LVAD uygulamasinin, nakil kadar tehlikeli olmadigini belirten Öz, gögsü hiç kesmeden robot ile yapilan kalp ameliyatin daha yeni oldugunu kaydetti.

Öz, normal ameliyattan iki kat daha fazla zaman alan bu yöntemi gelistirmek için çalismalarinin sürdügünü belirterek, söyle dedi: 'Robotla ilk kalp ameliyatini 16 Ocak'ta gerçeklestirdik. Bu tip alaninda bir devrimdir. Hastanin gögsünü hiçbir sekilde kesmedigimiz için yepyeni bir yerden kesmemiz gerekiyordu. En zor kismi buydu. Sistemi nihayet bulduk. Robotun içinde ellerimi koyup ameliyat yaparken, hasta baska bir odada bulunuyor. Bir video vasitasiyla ameliyat yapacagimiz yeri görüyoruz.

Robottayken elimi istedigim kadar döndürebiliyorum. Bu en büyük kolaylik. Robotta kendimi daha iyi hissettim. Ellerimle acayip hareketler yapmak zorunda kalmadim.' Kalbi vücudun günesi olarak tanimlayan Öz, kalp hastaligi ile ask baglantisini da söyle anlatti: 'Kalp hastalarinin yüzde 50'si ya asksiz kalmis veya çok asik olmus. Ya da asik olduklari kimseler onlari sevmiyormus. Birbirini sevmek ya da asik olmak... Bunu kaybedersek kalbimiz düsmeye basliyor. Eskisi kadar mühim olmuyor ve bu hastalarda kalp krizi orani artiyor. Bu insanlar kizgin oluyor ve kalp krizi çok görülüyor. Iç depresyonu olanlarin kalp krizi geçirme riski daha fazla olarak değerlendiriyor.


Prof. Dr. Mehmet Öz'ün Türkçeye Çevirilmiş Kitapları
- Siz Kullanım Kılavuzunuz
- Siz Akıllı Hasta En İyi Tedaviyi Almak İsteyen Bilinçli Hastanın El Kitabı
- Siz Diyettesiniz Kolay ve Kalıcı Kilo Verme Kılavuzunuz
- Şifayı Yüreğinde Ara
- Siz Genç Kalın

 

Lidelik Sırları Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder