PSY – Gangnam Style'nın Başarı Sırları

PSY – Gangnam Style’ı duymayan kalmamıştır sanırım. Son verilere göre, 15 Temmuz 2012′de yüklenen orjinal klibin izlenme sayısı şu anda 343,579,271 aldığı toplam like sayısı ise 3,293,311.  2.5 ay gibi kısa bir sürede bu kadar çok izlenme sayısına ulaşan ve bu kadar çok like alan ilk video olarak tarihe geçti. Hatta, aldığı bu like sayısı ile Youtube’da en çok like alan video olarak rekorlar kitabına girdi.

Bu videonun bu kadar izlenmesinin nedeni neydi? Bu kadar kısa bir sürede nasıl böyle yayıldı? Dilimizden düşürmediğimiz bu “viral” yayılımı neye borçlular?
Öncelikle “viral” konusunda bir açıklama yapmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Viral, herkesin konuştuğu, anlattığı “gizli reklam” anlamına gelmemektedir. Viral, kelime anlamı olan “virüs gibi yayılan” herhangi bir şey olabilir. Bir video, bir resim, bir klip, bir reklam veya tamamen doğal çekilmiş bir video olabilir. Yani, viral dediğimiz olgu, “gizli çekilen bir reklam” olarak düşünülmemeli.
PSY yani Park Jae-Sang, Güney Kore’li bir k-pop sanatçısı. Berklee’de eğitim almış ve 2001 yılında ilk albümünü çıkarmış bir sanatçı. 2001 yılında sıradışı tarzından ve erotik kliplerinden dolayı yasaklar ve cezalar ile karşılaşmış ama yine de tarzını koruyarak devam etmiş. Son olarak 15 Temmuz’da yayınlanan Gangnam Style parçası ile ABD de dahil 31 ülkede iTunes üzerinde 1 numaralı parça olmuş.
Klibi, tarzı, dansı ve parçası ile tüm dünyanın dikkatini üzerine topladı ve bir çok büyük sanatçı ve milyonlarca takipçisi olan internet fenomenleri onunla ilgili konuşmaya başladılar ve bu sayede ününe ün kattılar.
Tüm bunların arkasında büyük bir “pazarlama dehası” bulunmuyor olabilir ama tüm süreci ve detayları incelediğimiz zaman aslında çok büyük bir pazarlama başarısı olduğunu ve 2012 yılının en başarılı virali olduğunu söyleyebiliriz. Belki de bunların hepsi beklenen şeylerdi?
1- İnsanlara kullanabilecekleri bir “şey” verin: Viral yayılım hızı ve oranı fazla olan videoları inceleyecek olursanız hepsinde, herkesin aklına kazınan bir replik veya hareket vardır. “Oğlum bak git”, “İdare edemem anne” veya “Charlie” videosunda yer alan hareketler bunun güzel örnekleridir.  Hazırlanan bu klipte ise at binme hareketleri ile süslenmiş klip ve dile dolanan sözler ile bu madde başarıyla yerine getirilmiş.
2- Ana çalışmayı farklı şekillerde destekleyin: Viral yayılımı artırmanın en iyi yolu, yayılması beklenen ürünün farklı şekillerde desteklenmesiyle sağlanabilir. Yani çektiğiniz bir video klip ise bu klipteki detayları ünlü sanatçılarla, farklı versiyonlarla ve videolarla destekleyin. PSY’nin Britney’e kendi dansını öğretmeye çalışması, yine ünlü Kore’li sanatçı olan Hyuna ile bu şarkının farklı versiyonlarını yapması. Farklı sanatçıların konserde bu hareketleri yapıyor olması oldukça iyi bir etki oluşturmuştur. Ayrıca Youtube’da en beğenilen parça rekorunu kutlamak için Google ofisine giden PSY, Eric Schmidt ile birlikte özel dansını yapmayı ihmal etmedi.
3- Taklitler üretin, üretilmesini sağlayın: Bir çalışmanın gerçekten başarıya ulaşıp ulaşmadığını anlamanın en iyi yolu o projenin taklitlerinin çıkıp çıkmadığını takip etmektir. Eğer taklitleriniz siz bir şey yapmadan çıkıyorsa gerçekten çok başarılı bir çalışmaya imza atmışsınızdır. Eğer kendiliğinden çıkmıyorsa sizin hemen harekete geçip taklitler yapmanız ve bunları da yaymanız gerekir. Gittigidiyor viral projesinde intikam alan kıza karşı çekilen ilk videolar Gittigidiyor ekibi tarafından çekilmişti. THY’nin viral video çalımasında da aynı yöntem izlenmişti ve kendi alanlarında başarılı çalışmalar olmuşlardı. PSY’nin klibinin taklitleri bile milyonlarca defa izleniyor. Bu çalışmalara destek verdiklerinden emin olabilirsiniz. Belli bir süre verilen destekten sonra tüm dünya bu videoyu yerelleştirerek harika yaratıcı işlere imza atmıştır.
4- Daha fazla yayılım için daha fazla materyal oluşturun: Viral bir çalışma hazırladıktan sonra başarıya ulaştığınızı varsayalım. Çok güzel bir video, herkes onu izliyor, konuşuyor, taklit ediyor ve paylaşıyor. Bu etki elbette doyma noktasına ulaşacak ve azalarak bitecektir. Bu etkiyi devam ettirmek için başka silahlarınız olmalı. Bu silahları PSY çok güzel bir şekilde kullandı. Klibin farklı versiyonlarını, kamera arkası görüntülerini, müziksiz halini ve belki daha görmediğim bir kaç farklı versiyonunu da belli aralıklarla paylaşmaya başladı. Bu sayede oluşan kitlesini tekrar tekrar konuşturmayı başardı ve yayılımı artırarak ulaşamadığı kişilere de ulaşmayı başardı.
comTalks’da viral konusunda daha öncede yazılar yazıldı bu videoyu biraz da bu gözle incelerseniz aslında çok büyük bir başarı hikayesi olduğunu görebilirsiniz. Hazırlayacağımız projelerde aslında prosedürler dışında dikkat edilmesi gereken çok ince detaylay bulunuyor, bunları karçımadığımız takdirde başarı kat kat fazla geliyor!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder