Tansu Çiller'in Liderlik Sırları


9 Ocak 1946 tarihinde İstanbul'da doğdu. Bilecik Valiliği'nden emekli olan aslen Gürcistan'lı Hüseyin Necati Çiller (Çilavri?) ile Muazzez Çiller'in tek çocukları.Özer Uçuran Çiller ile evli olan iki çocuk annesi olan Tansu Çiller, İngilizce ve Almanca bilmektedir.


1954 seçimlerinde Bilecik Valiliği'nden emekli olan Batum'lu Müslüman Gürcü asıllı Hüseyin Necati Çiller ile Muazzez Çiller'in tek çocukları olan Tansu Çiller, Fındıklı’da, İsmet İnönü İlkokulu’na kaydoldu. Ardından, baba Necati Bey’in Bilecik Valisi olarak atanmasını izleyerek, 1953 yılında, Bilecik Edibali İlkokulu’nun beşinci sınıf öğrencisi oldu. Demokrat Parti, okulunun adını değiştirmişti. Tansu Çiller, ilkokul diplomasını İsmet İnönü değil Namık Kemal İlkokulu’ndan aldı.

Amerikan Kız Koleji mezunu olan Tansu Çiller, Robert Koleji Ekonomi Bölümü'nü bitirmiştir. yüksek lisansını New Hampshire Universitesi, Doktorasını Connecticut Üniversitesi'nde veren Çiller, doktora sonrası çalışmalarını Yale Üniversitesi'nde devam ettirmiştir. 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör olmuştur. Tansu Çiller'in ekonomi üzerine 9 yayını bulunmaktadır
.
Siyasi kariyeri


Başta Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerde akademisyenlik yapan Çiller, 1990 yılı kasım ayında Doğru Yol Partisi'nde politikaya girmiştir. 1991 yılı seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilen Çiller, Sosyaldemokrat Halkçı Parti ile kurulan, Süleyman Demirel'in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev almıştır.


Süleyman Demirel'in Türkiye Cumhuriyeti'nin dokuzuncu cumhurbaşkanı seçilerek başbakanlık görevini bırakmasından sonra DYP genel başkanlığına aday olan Tansu Çiller, 13 Haziran 1993 tarihli DYP olağanüstü genel kurulunda en yüksek oyu alarak genel başkan seçilmiş ve Türkiye'nin ilk kadın başbakanı olmuştur. 25 Haziran 1993'ten 6 Mart 1996 tarihine kadar 50, 51 ve 52'nci Cumhuriyet hükümetlerinde başbakanlık yapmıştır.

 Türkiye'nin ilk kadın Başbakanı ve ilk Kadın Dışişleri Bakanı. Ekonomist ve siyasetçi. Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak koalisyon hükümetlerinde bulunduğu 1991-1997 döneminde Türkiye ekonomisi ortalama yıllık %4.9 oranında büyümüş ve Türkiye'nin GSMH'si Dünya toplamının binde 11.21'indan binde 12.37'sine yükselmiştir.

Başbakanlığı döneminde PKK'ya karşı verilen düşük yoğunluklu savaş nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernleşmesi çalışmalarına katkı vermiş ve PKK'nın ABD yönetimi tarafından terörist örgütler listesine alınmasını sağlamıştır. Ayrıca Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği antlaşmasını imzalayarak Türkiye'nin ileriki yıllarda otomotiv sanayii ürünleri ile ihracatını katlamasını sağlamıştır. 5 Nisan 1994 tarihinde % 104'lük oranla cumhuriyet tarihinin 3. en büyük devalüasyonunu gerçekleştirmiştir.

Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne tüm TC vatandaşlarının bireysel başvuru hakkını tanıyarak, hazine ve orman davaları ile mülkiyet hakları ellerinden gaspedilen, ya da hapishanelerde işkenceye maruz kalan vatandaşlara adalet arama imkanını vermiştir.

1996 yılında RP - DYP arasında kurulan 54. hükümette Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. 1997 yılında Susurluk olayından sonra hükümete karşı gelişen 28 Şubat sürecinde Postmodern darbe'ye maruz kaldı. 3 Kasım 2002'de yapılan erken genel seçimlerde DYP'nin seçim barajını aşamaması üzerine genel başkanlık görevinden istifa ederek, aktif politikadan çekilmiş ve yerini Mehmet Ağar'a bırakmıştır. Tansu Çiller'in başbakanlıktan ayrılmadan 22 gün önce örtülü ödenekten 500 milyar lira çektiği açıklandı. 19, 20 ve 21'inci dönem İstanbul milletvekilliği yapmıştır.
Kaynak; www.delinetciler.net


Liderlik Sırları Blog

1 yorum:

  1. Bayan T. Çıller'in Liderlik vasfı yoktur ki, liderlik sırları olsun. O ve yandaş destekleyici o zamanın TOBB Başkanı Yalım Erez'in ortak ihanet ve işbirliği ile B.DALAN'a ihanet etmeleri ve Dalanın başkanlık yarışından tan çekilmesi ve Babanın? onayı ile delegele seçtirilmiştir.Alakası; Yalım Erez'i N.ADIGÜZEL'DEN SONRA İTO ya sonrasında tobb seçtiren Dalan, kurduğu Demokrat Merkez Parti yi Rahmetli Demirel'le birleştirme protokolünde maddelerden başta geleni Demirel den sonra Dalan'ın başkanlığı idi. Özal'ın ölümü ile boşalan C.Başkanlına protokol maddesince, yapılacak olağan dışı kongre de tek adat Dalandı.Bu bapta Demirelin talimatı ile,Atatürk Caddesinde bir binada Dalan için çalışma ofi,si yapılmıştı.Bu yönde çalışmalara yapılırken Yalım Erez'in velinimeti Dalan Ağbisinin gıyabında Demirel nezdinde ki girişimleri ile Çiller devreye sokulmuş ve TOBB un tüm teşkilatı Erez tarafın kongre zamanı kongre üyelerini kaldıkları otellerde Demirel adına markaja alıp vaatlerle Dalan'a oy verecek üyeleri örgütlemişlerdir. Bu durum ortaya çıktığında Dalan kendi kuşunu ile vurulmuş olarak adaylıktan vazgeçmiştir... Yavuz Uysallı-Ankara

    YanıtlaSil