Futbol Dahilerinin Liderlik Sırları






Arjantin 20 yaş altı takımlarındaki başarısıyla gözlere çarpan ve 'Maradona'nın Halefi' olarak tanınmaya başlayan Messi ile başlamak istiyorum. Messi'yi ilk olarak Avrupalı Albacete'ye karşı oynanan maçın 2. yarısında Rjkaard'ın değişikliği ile tanıdı. O sıska, çelimsiz 1,67 boylarındaki bir çocuğun gelmiş geçmiş en iyilerden birisi olabileceğini sanırım Rjkaard ve o zamanlar Barcelona B takımını çalıştıran Guardiola dışında inanan olmamıştır.


Şuanda sadece 24 yaşında olan Messi kimilerinin hayal ettiği, görüp görebileceği çoğu kupayı kazandı. Bunlardan bazıları 5 La  Liga, 3 Şampiyonlar Ligi... Bazıları Messi'yi Messi yapan hızı, zekası, bilekleri, golleri, asistleri değil mütevaziliği derken bazıları da onun doğuştan büyük yetenek olduğunu ve bu dönemde onunla birlikte kıyaslanabilecek herhangi bir futbolcunun olmadığı görüşündeler.

Küçük, afacan, halkın içinden gelmiş birisi olarak tanınmaya başlayan bu yeteneği zamanla Maradona, kesinlikle en iyisi; Cruyff, futbol topuna aşık bir yıldız; Dino Zoff,   Baggio'dan iyi olduğu kesin hatta Rossi'den de; Manzano, onu durdurmak için av tüfeği kullanmak lazım; Rıdvan Dilmen, o bu galaksiden değil; Ertem Şener, çölde bir vaha gibi sözler Messi'yi ifade etmeye çalışan birkaç futbol adamından gelmiştir.
Gelgelelim Ronaldo'ya. Sanırım onun tek handikabı Messi ile aynı yıllarda tanınmaya başlaması ve şöhret olması... İnanılmaz şutları, uzun bacakları ile yaptığı estetik hareketler ve gol makinesi haline gelmesi dünyanın en iyisi kim sorusuna Messi'nin karşısına çıkarılabilecek isim haline getirdi. Ronaldo'da Messi kadar büyüleyici bir karneye sahip. Onun kadar kupa ödül almamış olsa da son 4 yılda yaptıkları tartışılamaz.

Kariyerinin 2 lig sezonunda 40 golü, 2 lig sezonunda ise 30 gol barajını geçerek bir ilke imza atmıştır. Manchester United'tan Real Madrid'e transfer olduğunda çoğu yıldız gibi sönüp gideceğini düşünenleri hayal kırıklığına düşürdü. Belki de bu yıl tek başına Barcelona'nın 4 yıllık hegemonyasına son veren isimdi. Cristiano Ronaldo bencilliği, şımarıklılığı ile hala tartışılsa da kim ne derse desin büyük yetenek.

Bana gelince; sanırım yazının içinde hangi taraftan olduğumu belli etmişimdir. Açıkçası ben Messi, Ronaldo'dan daha iyi diyenlerdenim. Hatta daha ileri gitmek gerekirse Messi bence dünyaya gelmiş en iyi futbolcu. 91'li bir genç olarak ne Cruyff'u ne Pele'yi ne de Maradona'yı izledim. Teknolojinin imkanları sayesinde birkaç yıldız denen isimin videolarını, maçlarını izledim. Bu tezi ortaya atarken umarım 70'li, 80'li kuşaklardan destek alırım. Ama Messi'nin hemen hemen her maçını izledim ve diyebileceğim şu ki bu adam gerçekten çok farklı bir yetenek. Bana göre Ronaldo fabrika çıkışlı bir yetenek, bir süper yıldız fakat burjuvalı. Messi ise doğuştan yeteneği olan halktan gelmiş bir efsane. Tartışılır tartışılmaz ama Messi bu evrene gelmişlerin en iyisi be usta...

Peki, siz futbol düşkünleri ben size soruyorum Messi mi? Ronaldo mu?

Liderlik Sırları Blog

1 yorum: